Greece 2.0 Banner
alt

31 Οκτωβρίου, 2023

Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (Progressive Muscle Relaxation PMR Jacobson 1938)

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια τεχνική που διατυπώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον ιατρό και φυσιολόγο Edmund Jacobson. Αποτελεί μια συστηματική τεχνική χαλάρωσης των σκελετικών μυών. Κατά την διάρκεια αύξησης της διέγερσης/ ενεργοποίησης (φόβος, άγχος, εκνευρισμός κ.τ.λ.) το άτομο παρουσιάζει αντίστοιχη αύξηση της διέγερσης του μυϊκού τόνου. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε σύσπαση μυών που μπορεί να είναι αισθητή ή και ανεπαίσθητη. Η δε μείωση της μυϊκής έντασης (μυϊκού τόνου) οδηγεί σε μείωση της ψυχικής έντασης και δημιουργεί μιας αίσθηση ηρεμίας. Συγχρόνως παρατηρείται επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, δηλαδή την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος (χαλάρωση), με μείωση της συχνότητας του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού αναπνοής.

Βασική αρχή της τεχνικής αυτής είναι η συνειδητή σύσπαση και έπειτα χαλάρωση διάφορων μυϊκών ομάδων με συγκέντρωση της προσοχής στη διαδικασία. Το άτομο που την εφαρμόζει παρακολουθεί σθεναρά τόσο την μυϊκή ένταση κατά τη διάρκεια της σύσπασης όσο και την επερχόμενη χαλάρωση της εκάστοτε μυϊκής ομάδας. Προοδευτικά συσπώνται πολλές μυϊκές ομάδες και αντίστοιχα προοδευτική είναι η χαλάρωση που προκύπτει. Αποτέλεσμα της κατάστασης χαλάρωσης είναι να χαλαρώσουν και μύες στους οποίους δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα χαλάρωσης όπως π.χ. το στομάχι, το έντερο.

Το βασικό αυτό στοιχείο της προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης έχει σκοπό του κατά την διάρκεια της εφαρμογής της ο εξασκούμενος να παρατηρεί αφενός την ένταση και έπειτα την χαλάρωση, αλλά ιδιαίτερα να διαπιστώνει την διαφορά μεταξύ των δύο αισθήσεων. Σταδιακά ο το άτομο αποκτά ευαισθησία αναγνώρισης των αισθήσεων έντασης σε διάφορα σημεία του σώματός του καθώς και μια έντονη δεξιότητα να μειώνει ή να εξαλείφει τις εντάσεις. Εξαιρετικό χαρακτηριστικό επίσης είναι η ιδιότητα του οργανισμού να παράγει χαλάρωση στα σημεία που άσκησαν οποιαδήποτε σύσπαση καθιστώντας την συγκεκριμένη τεχνική ιδιαίτερα αποτελεσματική, αποτελεί δε μια από τις πιο διαδεδομένες και ερευνημένες τεχνικές στην Ευρώπη, μαζί με την αυτογενή άσκηση του Schultz.

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά στους παρακάτω τομείς:

Συναισθηματικές και ψυχικές ενδείξεις:

– Φοβίες

– Φόβοι

– Νευρώσεις και νευρωτικές συμπεριφορές

– Δυσθυμίες

– Κατάθλιψη

– Αντιδράσεις στο στρες

– Σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α.

Σωματικές ενδείξεις:

– Προβλήματα ύπνου

– Κεφαλαλγίες

– Πόνοι στη μέση

– Εμβοές

– Υπερκινητικότητα

– Προβλήματα συγκέντρωσης

– Υπέρταση

– Δυσπεψία

– Τρίξιμο δοντιών κ.α.

2 thoughts on “Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

  • Mauris non dignissim purus, ac commodo diam. Donec sit amet lacinia nulla. Aliquam quis purus in justo pulvinar tempor. Aliquam tellus nulla, sollicitudin at euismod.

  • Mauris non dignissim purus, ac commodo diam. Donec sit amet lacinia nulla. Aliquam quis purus in justo pulvinar tempor. Aliquam tellus nulla, sollicitudin at euismod

Comments are closed.