Greece 2.0 Banner
alt

31 Οκτωβρίου, 2023

Άσκηση βαθιάς χαλάρωσης

Σας παρουσιάζουμε μία καταπληκτική άσκηση βαθιάς χαλάρωσης, θυγατρική της ύπνωσης. Πολύ βοηθητική για βαθιά ηρεμία, αντιμετώπιση άγχους, στρες.

Αυτογενής άσκηση του Schultz (Autogenes Training)       

Η αυτογενής άσκηση του Schultz (Autogenes Training) αποτελεί μαζί με την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μια από της πιο διαδεδομένες τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες στην Ευρώπη. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον γερμανό νευρολόγο/ ψυχίατρο Schultz  από το 1920.  Προερχόμενη από την ύπνωση η αυτογενής άσκηση αποτελεί μια τεχνική στην οποία το άτομο μέσω υποβολών που κάνει το ίδιο στον εαυτό του, κατόπιν εκπαίδευσης από τον ειδικό, καταφέρνει να επιφέρει μια πολύ έντονη αίσθηση χαλάρωσης, αποβαλόντας έτσι την ένταση που έχει. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως αδερφή της ύπνωσης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίσης αυτούπνωση. Η ετυμολογία του όρου άλλωστε προερχόμενη από την ελληνική, εννοεί ότι η αίσθηση προέρχεται από τον εαυτό άρα δικαιολογημένα μπορεί να θεωρηθεί ως είδος αυτούπνωσης.
Η αυτουπνωτική κατάσταση δημιουργείται με επίδραση του ιδίου του εαυτού με την βοήθεια των τύπων της αυτογενούς άσκησης. Επαναλαμβάνοντας τις διατυπώσεις αυτές για διάφορα σημεία του σώματος το άτομο επιφέρει την επιθυμητή κατάσταση κινητοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (σύστημα χαλάρωσης). Μέσω της δικής του εξάσκησης φτάνει σε ένα επίπεδο έντονου βάθους χαλάρωσης το οποίο, μπορεί να επιφέρει σταδιακά με μεγαλύτερη ευκολία.
Όπως και στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση έτσι και στην αυτογενή άσκηση ο εξασκούμενος συγκεντρώνει την προσοχή του στην αίσθηση του σώματος, αποκτώντας σταδιακά μια καλύτερη σωματική αυτεπίγνωση και τον αντίστοιχο έλεγχο της σωματικής έντασης/ χαλάρωσης.
Η εφαρμογή της αυτογενούς άσκησης είναι ακίνδυνη και έχει πολλούς τομείς εφαρμογής, εφάμιλλους της προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης

2 thoughts on “Άσκηση βαθιάς χαλάρωσης

  • Mauris non dignissim purus, ac commodo diam. Donec sit amet lacinia nulla. Aliquam quis purus in justo pulvinar tempor. Aliquam tellus nulla, sollicitudin at euismod.

  • Mauris non dignissim purus, ac commodo diam. Donec sit amet lacinia nulla. Aliquam quis purus in justo pulvinar tempor. Aliquam tellus nulla, sollicitudin at euismod

Comments are closed.